HABERLER

Vergi Kaçırmanın Yeni Yolu -> Solved :)

Vergi Kaçırmak Başlığında Kafalar Karışık..

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek Ramazan Bayramı öncesinde yazdığı bir tweet ile işletmeleri, işletme sahiplerini ve muhasebe alanında çalışanların kafalarında onlarca soru oluşturdu. Reel piyasalar ve iş dünyası bir anda "IBAN YASAKLANDI" algısı oluştu. IBAN yasaklanır mı? Neden yasaklanır? IBAN'sız ticaret nasıl olacak? Ve daha bir çok soru kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Belki de kafaları karışanların, hesapları zaten karışıktı. :)

IBAN Yasaklanmadı!

Rahat olun: IBAN'a para göndermek, IBAN'a para almak yasaklanmadı! Özetle; IBAN üzerinden yani havale / eft sistemi ile tahsilat / ödeme yapılması ve sonrasında belge düzenine uyulmaması yani fatura fiş verilmemesi / alınmaması halinde mevcut yasaların cezai yükümlülüklerine dikkat çeken bir tarif yapıldı. Esasen malumun ilanı farklı bir açıdan dile getirildi. Ödemeyi hangi yöntemler ile alırsak alalım, aldığımız mal veya hizmetin karşılığında belge alınması / verilmesi kuralını ortaya koyan bir kural zaten vergi mevzuatımızda yer almaktaydı. Sayın Bakan Şimşek aslında bildiklerimizi bize tekrar hatırlatıyordu!

Ne yazık ki vergi sistemine uzak olanlar,  bu konuda risk yönetimi yapamayanlar konuları karıştırıp, "IBAN'a yasak geldi" algısına kapıldılar. Vergi sistemine uzak duranlar kayıt dışı ile mücadele stratejisini ört bas etmeye çalıştılar. 

Aslında ülkemizde belgeye dayalı bir vergi tekniği olduğunu, Ayşegül Atik ve Ali Atik'in TRT'de oynadığı 80'lerin unutulmaz kamu spotu ile bizler öğrenmiştik: Bi Alışveriş Bi Fiş :)

Konuyu ve sonuçlarını bilenler biliyor.

Evet konuyu ve sonuçlarını biz mali müşavirler ve vergiciler gereğince biliyoruz ve anlatıyoruz. Tam bu noktada Prof. Dr. Murat Batı Hocamızın Habertürk ekranlarında konuyu tüm boyutlarıyla  ortaya koyduğu video aşağıda.

Tüm bu tespitler ve gündem ışığında sizlere,  işletmenizin bu alandaki risklerini tespit etmenizi ve bir yönetim planı ortaya koymanızı tavsiye ediyoruz.

İşletmelerimizin vergi politika ve mevzuatına uyumu geleceğimizi kurtaracaktır. Ayrıca teknolojik gelişmeleri de dikkate aldığımızda (online vergi incelemesi) önem ve risk derecesi yüksek bir dönemde olduğumuzu göz ardı etmemeliyiz.

UNUTMAYIN: Biz mali müşavirler siz değerli iş insanlarının her zaman yanınızdayız!

https://www.youtube.com/watch?v=WpHGNIMKIUo